„Kilokaloria
(kcal) jest to ilość ciepła potrzebna do podgrzania 1kg wody o jeden stopień
(od 14,5-15,5°C)
Obecnie
Instytut Żywienia i Żywności zaleca, aby wartość energetyczną wyrażać w dżulach
(kilodżulach kJ).
Do
przeliczeń stosuje się następujące wartości:
1 kcal
= 4,1868 kJ
1 kJ =
0,2388 kcal
W celu
określenia wartości energetycznej racji pokarmowych stosuje się następujące równoważniki:
białko:
17 kJ/g i 4 kcal/g
węglowodany:
17 kJ/g i 4 kcal/g
tłuszcze:
37kJ/g i 9 kcal/g
Zawartość procentową
węglowodanów oblicza się wg wzoru:
Zawartość
procentowa węglowodanów = 100 – (białko + tłuszcz + woda + popiół + błonnik)
Wartość energetyczna jest
to suma iloczynów oznaczonych ilości: białka tłuszczu, węglowodanów i podanych
wyżej równoważników energetycznych, odpowiednich dla każdej grupy.”
źródło:
A. Olszewski, Technologia przetwórstwa mięsa, WNT, 2012
Zadanie 1.
Oblicz zawartość procentową węglowodanów oraz wartość energetyczną 100 g
szynki wiedząc, że zawiera ona 18% białka, 12% tłuszczu, 70% wody. Wynik
wartości energetycznej podaj z dokładnością do 1 miejsca po przecinku oraz w
kcal i kJ.
Rozwiązanie:
Zawartość
procentową wylicza się wg wzoru podanego w treści do zadania, a więc:
Zawartość
procentowa węglowodanów = 100 – (białko + tłuszcz + woda + popiół + błonnik)
100-(18+12+65)
= 5
popiół
i błonnik przyjmuje się równe zero (nie ma ich podanych w treści zadania)
Wartość energetyczna zgodnie z definicją to suma iloczynów oznaczonych
ilości: białka tłuszczu, węglowodanów i podanych wyżej równoważników
energetycznych, odpowiednich dla każdej grupy.
A zatem:
zawartość
białka: 18×4kcal = 72 kcal
zawartość
tłuszczu: 12×9kcal = 108 kcal
zawartość
węglowodanów 5×4kcal =
20 kcal
Razem:
72+108+20
= 200 kcal
a to
odpowiada 200×4,1868
= 837,36 »837,4 kJ
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz